22 Haziran 2011 Çarşamba

IPv6... Haydi Hayırlısı...


Birkaç ay önce Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeler geçti elimize. Genelgede kabaca artık IPv4'ün internet kullanıcılarının sayısını karşılamama sınırına ulaştığı,bu nedenle de IPv6'ya geçiş sürecinin her ülke gibi bizim ülkemizde de biran önce başlaması gerektiği ve bunun için oluşturulan geçiş aşamaları takviminden bahsediliyordu. Kısacası internet kullanıcı sayısı o kadar arttıki artık mevcut Ip'ler yetmeme seviyesine geldi.

IPv6 Wikipedia'da şu şekilde tanımlanıyor:

"Internet Protokol Version 6 (Türkçe: Internet Protokol sürüm 6) kısaca IPv6, 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.

IPv4 oluşturulmaya başlandığında İnternet'in bu kadar ilerleyeceği hesap edilmemişti. Şimdi adresleme sıkıntısı oluşunca 128 bitlik adres yapısı olan IPv6'ya geçilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu sefer gelecek fazlasıyla düşünülerek oluşturulmuş bir adres yapısıdır. Yeni adreslemede sınırsız denebilecek bir adres aralığı olacaktır.

IPv6'da olan trafik işgal edici paket başlıkları kaldırılarak bir hız arttırımına gidilmiştir. Ayrıca yeni eklenen şifreleme sistemleriyle daha güvenli iletimler sağlanmaktadır. Uçlar arasında şifreli iletimi kolaylaştıran AH ve ESP başlıkları mevcuttur. AH ve ESP başlıkları uçlar arasındaki tüm veri iletimini şifreleyen IPSec protokolünü desteklemek amaçlı kullanılmıştır.

Ayrıca şu anda IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. IPv6, görüntü ve ses paketlerine "öncelikli pakettir" ibaresi atanarak bunlara trafikte öncelik tanımasına olanak sağlamaktadır."



Sonuç itibariyle önümüzdeki yıllarda bir geçiş dönemi yaşayacağız. Bu nedenle teknolojik yatırımlarda bu geçişi göz önünde bulundurmak lazım. Uzun soluklu yapılan yatırımlarımızda bu teknolojileri destekleyecek altyapının bulunmasına dikkat etmeliyiz.

Bu konuda TUBİTAK , Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı ve Geçiş Projesi adıyla bir proje oluşturup web sitesiyle de bu proje ile ilgili bilgileri ve IPv6 ile ilgili diğer bilgileri paylaşıyor. İlgili genelge dahil diğer tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder